0

Det nya stadsbiblioteket

Posted by Bina on 2015-01-13 in 2015 |

“Väven” kallas det. Eller om det är byggnaden, inte helt säker. Det byggdes för alldeles för mycket pengar, enkom för kulturhuvudstadsåret 2014 (som ändå inte många utanför stan känner till, så good work allihop med marknadsföringen). Byggnaden utifrån är skitful. Byggnaden inifrån är totalt ologisk (se karta, som dessutom inte fungerar bra). Medan det byggdes kom det fram att biblioteket dessutom skulle minska, att den totala ytan alltså skulle bli mindre. Huruvida det är sant vet jag inte, då jag inte orkat gräva i det. När jag var där kändes det dock väldigt luftigt. Lite för mycket plats.

De senaste åren har jag mest läst böcker som legat i min egen bokhylla, så kallade bokvärmare, och har därför inte haft behovet av biblioteket. Men nu vill jag dit igen, hitta lite nytt och sådär. Och jag vill bara att det ska fungera som förut. Förr brukade jag logga in på hemsidan, söka upp böcker och reservera dem. Någon dag senare var det bara att åka dit, gå till reservationshyllan och plocka ut det man bokat. Jag skaffade ett nytt kort för några dagar sedan, men nu när jag ska aktivera det fungerar det inte. Blir bara så less.

Bibliotek har alltid betytt mycket för mig, och det gör det fortfarande. Jag vill bara inte att det plötsligt ska bli helt omöjligt för mig att trivas där. Jag vill ju låna böcker. Jag vill vandra längs med hyllraderna och hitta böcker baserat på omslag, nyheter, populära, you name it. Jag vill gå runt där och upptäcka själv, men den här nya byggnaden har minskat lusten att överhuvudtaget fara dit. Jag var där med en vän som har två små barn i vagn. Att biblioteket ligger på tre olika våningar är för det första idiotiskt. Det finns hissar, men de är små. Det tar lång tid och är krångliga att hitta. Det är så många kurvor att det blir svårnavigerat.

Jag vill inte att det ska fortsätta vara så. Jag vill ha tillbaka den gamla lokalen, som dessutom låg mer centralt. Väven ligger vid älven, flera kvarter från det jag alltid kallat för centrum.

Kritisk? Jag? Skulle jag väl aldrig påstå… Bitter, däremot.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.