0

Det här med att komma framåt

Posted by Bina on 2014-04-09 in 2014 |

Jag gör det, även om det kan verka annorlunda. Skriver på en sak, funderar på en annan, dagdrömmer om en tredje…

Igår skissade jag på en synopsis till ett nytt manus och så här i efterhand funderar jag på om jag borde utveckla det lite till. Det skadar ju aldrig att ha någonting mer detaljerat att kika på när man skrivit in sig i ett hörn, eller bara är lite lost.

Jag skriver ju som bekant väldigt mycket på fri hand och kör egentligen inte fast så många gånger som man kan tycka att jag borde. Det har alltid varit svårt för mig att skriva ned en synopsis, och det beror på att jag har väldigt mycket klart i huvudet redan innan jag börjar ett projekt. Det tillåter mig dessutom att sväva ut mer och låta mina karaktärer utforska världen på egen hand utan att jag lägger mig i så mycket. Deras utveckling är ett resultat av att de får fria tyglar. Om jag hela tiden ska styra dem åt rätt håll känner jag att de blir platta och inte så utforskande. De kommer till målet, tids nog, men kanske inte på det sätt jag trott från början.

Många saker dyker upp på vägen och jag brukar ta tillvara på detaljer som kanske inte verkar så uppenbara i början, men som återkommer i en senare del av manuset. På det viset känner jag att jag lurar mig själv ibland, men på ett positivt sätt. Det kan vara någonting litet som man inte reflekterar över så noggrant, men när det dyker upp igen och igen växer det sig större och jag tänker ibland men hur kunde jag inte se det från början, det har ju varit där hela tiden.

Samtidigt finns det en sak med att inte ha en klar synopsis som kan ses som sämre, eller rentutav dålig. Ibland har jag, efter ungefär 50 sidor in i ett projekt, kommit underfund med att en karaktär är överflödig, eller att någon behövs läggas till. Samtidigt ser jag positivt på det genom att för varje omskrivning lär jag känna min värld och personerna i den lite bättre än gången innan. I slutändan kommer någonting gott ur det, även om det tycks ta längre tid för mig att skriva en historia. Tidigare har jag lyckats med NaNoWriMo – flera gånger – och under de perioder då jag varken jobbar eller pluggar mycket rinner orden ur mig. Det blir nya manus, nya karaktärer och nya världar hela tiden, så att jag är långsam eller att jag aldrig kommer framåt stämmer inte. Jag tycker bara att inget material som jag har är dugligt nog att skicka till förlag. Ännu. Det kommer det också.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.