0

Skriva utan att veta?

Posted by Bina on 2011-05-14 in 2011 |

Det är många som inte kan skriva utan att först ha gjort upp en plan över vad de ska skriva om, hur de ska skriva det, och varför de ska skriva. Sedan finns det dem som bara skriver, låter allt ha sin gång.

Jag är av den senare sorten. Att lägga upp en plan är för mig ett stort steg att ta. Det är jobbigt, tar tid och är fantasidödande. När jag börjar mina projekt behöver jag inte ha allting klart framför mig. Allt ordnar ju sig så småningom. Det kan leda till många omskrivningar när plotten (okej, hur ska man försvenska detta ord?) utan förvarning ändras, en dialog inte riktigt går som det var tänkt från början, och någon plötsligt bestämmer sig för att dö.

Men det är också det jag tycker är tjusningen med att skriva utan att veta. Inte ens jag som författare vet hur det i slutändan kommer bli, trots att det är jag som hittar på det.

Det är en strukturell fråga. Vissa påstår att saker och ting ska vara uppdelat i pärmar/mappar, efter bokstavs- eller sifferordning, störst först och minst sist. Andra tycker det är bättre att bara lägga ett papper på skrivbordet eftersom de då kommer ihåg att de lade det där.

Jag kan dra paralleller mellan hur jag är som person och hur jag skriver. Jag fungerar som bäst i en strukturerad oordning. Saker får gärna ligga huller om buller, men huvudsaken är att jag vet att mina gem ligger halvt under den där sneda pappershögen, eller att nycklarna föll ur väskan och ligger på skänken i hallen. Jag vet att jag har markeringspennor i skrivlådan samt i skolväskan, men även i en jackficka. Mina manus/projekt fungerar på samma sätt. Jag sprider ut informationen lite här och där, fyller igen groparna allteftersom jag kommer dit.

Inte ens ett inlägg på den här bloggen har jag någon speciell plan eller struktur för. Varför skulle jag ha det? Det blir ju läsbart i slutändan i alla fall :).

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.