6

Det här med att skriva

Posted by Bina on 2014-01-15 in 2014 |

I och med att jag numera pluggar stöter jag ihop med diverse människor som har sina åsikter om texter. Om man känner mig så vet man att jag har ganska starka åsikter när det gäller hur man ska skriva, hur en skönlitterär text kan utformas, vilka skrivregler som finns, hur ord stavas och så vidare. Jag skulle säga att jag har väldigt stor koll på det hela då det är mitt huvudsakliga intresse vid sidan av det som kallas för “livet”.

Så. Jag skriver för att jag älskar att göra det. Jag skriver för att intresset är stort. Jag skriver för att få ut alla historier som jag gömmer inom mig.

Då och då sker krockar med detta “livet”, som på en vanlig opponering på universitetet där man ska opponera på innehållet i en rapport eller uppsats. Det fanns så mycket jag argumenterade för och emot gällande skrivande. Samtalet kom in på just skönlitterära texter och hur de ska skrivas, och det blev en lite bitsk stämning ett tag. En tjej berättade att hon läst flera skrivkurser. En annan att hon läser många böcker. Jag hävdade båda samtidigt som jag tyckte att de hade fel i mångt och mycket.

“Man kan inte börja en mening med och, också, men eller liknande” – Jag vill gärna se var den “regeln” finns, för jag ser då inget problem med det. Det är ett stilval och jag är okej med det. Däremot kan man inte gilla allt om hur texter skrivs, och man bör inte börja varje mening med de orden.
“I titeln ska alla betydande ord [på svenska] börja med stor bokstav.” – Det gäller engelska. Och det heter versaler.
“Det spelar ingen roll att blanda de, dem och dom. Det viktigaste är att det är rätt ord i rätt sammanhang.” – Mäh! Skriv dom (och bara dom) om du är osäker på vad som egentligen ska vara där, även om jag inte tycker att de hör hemma i en skönlitterär text. Kolla en extra gång, även om du tror dig veta hur det ska vara med de/dem.
“Det ska inte vara ett nytt stycke här eftersom det fortfarande refererar till samma bok.” – Men det handlade om ett helt annat ämne än det tidigare stycket så … jo.

Ibland undrar jag vilka nötter det är jag går med. De är ibland så bångstyriga att jag inte riktigt vet var jag ska ta vägen. Jag har inte svårt för att ändra mitt synsätt över någonting som jag är lite osäker på, speciellt när det är flera som säger samma sak.

Människor, kom igen nu och låt mig hjälpa er när ni inte kan! (Nu när jag så snällt erbjuder mig.)

Tags:

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.