1

Varför fysiska böcker är viktigt

Posted by Bina on 2013-09-10 in 2013 |

Det är inte bara pappret, eller känslan att hålla i den. Eller lukten. Det handlar om att faktiskt äga den fysiska boken. En e-bok är bara en fil på datorn eller läsplattan. Om tekniken havererar försvinner dina filer, och det är inte säkert att du får tillbaka dem. Det är jämförbart streamingtjänsterna på nätet, där man kan se filmer och serier för en redan förbetald summa varje månad. Det är sämre kvalité och biblioteken består bara av demands och vad företaget som streamar väljer att ge sina kunder – inte vad kunderna vill ha. Det finns en så mycket större diskussion runt det. Hur företagen lindar kunderna kring sina fingrar, hur de bestämmer vad vi ska lyssna och se på. Inte konstigt att människor är som de är när de lyssnar på vad “alla andra gör” och inte alltid efter vad de själva tycker är bra.

I somras kom sambon i bråk med hans syster om en artist. Systern hävdade att den här tonårsidolen var så stor som han är eftersom han är bra, att han har en stor lyssnarskara. Sambon menade att artisten är skapad av ett bolag som satsat mycket pengar på marknadsföring. Artisten fick som exempel ta emot ett pris för världens mest sålda låt, varav galan arrangerades av de som skapat honom. Lite skumt? Dessutom har det kommit fram att över 50 000 twitterkonton som följer artisten är skapade av just samma bolag. Ännu mer skumt?

Det jag menar med det här inlägget är att böckerna får inte försvinna, för om biblioteken någon gång i framtiden fysiskt upphör finns egentligen ingen hejd på vad som kan hända med tryckfriheten. Det är en följd av all privatisering som sker i landet. Om en sak inte är tillräckligt vinstdrivande kommer det läggas ned. Tänk om vi i slutändan bara får läsa deckare och Jan Guillou. Huh!

Tags: ,

1 Comment

  • Fia Filur says:

    Nej, fysiska böcker får verkligen inte försvinna och inte bibliotek heller! Däremot tycker jag det är superbra så som det är nu. Att läsa pappersböcker ibland och e-böcker ibland, vilket som nu passar bäst för stunden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2020 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.