2

Vi är alla tjuvar

Posted by Bina on 2012-05-03 in 2012 |

För en tid sedan läste jag baksidestexten till en bok bara för att upptäcka att jag likväl hade kunnat skriva den. Därför lade jag försiktigt ned den direkt och glömde bort både titel och författare. När det redan finns någonting som liknar ens egen idé så pass mycket ger jag inte boken ens en chans. Jag vill inte riskera att läsa någonting som jag sedan omedvetet råkar plagiera. Jag är livrädd för att bli anklagad för det. Vadå egna idéer liksom? Allt kommer ju från den-där-och-den-här-författaren.

När jag var fjorton skrev jag klart mitt första manus, men jag har aldrig låtit någon läsa det. Idag är jag stolt över att jag var så bra på att skriva redan då, språket är för moget för att någon skulle kunna gissa att det var en sådan ung person som skrivit det. Jag är glad över att jag sparat den, bara för att kunna titta tillbaka på hur jag utvecklats. Oh my, om jag har ändrat mitt skrivsätt! Men jag vill fortfarande inte att någon ska läsa det.

Anledningen till det är själva konceptet. Om jag nämner Harry Potter kanske ni tänker på magi, gammalt slott, okända föräldrar, humor, mysterier och mytiska djur. Det finns alldeles för många paralleller mellan den historien och min. Trots det är karaktärerna helt mina egna, berättelsen är min, mysterierna och humorn likaså. Jag hade planerat att skriva tre-fyra böcker (minns inte riktigt) och den första var sådär superduperüberbra (enligt en fjortonåring) med ett riktigt slut. Gick inte att säga om det skulle bli uppföljare. Det hade lika gärna kunnat slutat där. Bra och avslutande, som jag tycker en första-bok ska vara. Dessutom hade jag en tydlig plan och genomgående tema genom hela serien.

Den här berättelsen är sedan länge död för mig, men många element lever vidare. Jag har bland annat tagit några karaktärer, utvecklat dem och “återanvänt” dem i andra projekt. Andra händelser är direkt kopierade från originalet, scener har flyttats fram och tillbaka i olika dokument, dialoger jag inte kunnat slita mig ifrån går att finna lite här och där.

Mitt allra första manus lärde mig väldigt mycket. Vad som fungerar och vad som inte gör det. Hur man skriver med driv. Varför bakgrund är så viktigt (trots att det inte finns utförliga beskrivningar). Fick redan här höra från kompisar att mina dialoger var det bästa med historien. Framför allt lärde det mig vikten av att spara ofta och på många ställen. I början skrev jag allt för hand eftersom det inte fanns någon dator hemma, och när jag väl fick tillgång till en överförde jag allt från papper till ett Word-dokument och sparade det på en diskett. EN diskett. Förstå vad jag grät när jag råkade sätta mig på den (eller vad fan jag nu gjorde – knölig blev den i alla fall). Allt arbete till ingen nytta, men som tur var var detta fortfarande tiden då jag redigerade allt för hand och sedan förde in det färdiga på datorn. Det var alltså bara att skriva om och se glad ut. Ingenting gick ju förlorat ;).

Så trots att mitt första verk egentligen är ett stöldgods är jag väldigt glad över att jag skrev det, för annars hade jag nog inte suttit där jag är idag. Jag anser att man lär sig väldigt mycket av att läsa andras böcker och manus (även de som inte är färdiga). Det är inget fel med att finna inspiration och idéer hos någon annan, men man ska göra som min lågstadielärare alltid tjatade på oss i klassen att göra: Skriv det med egna ord.

Tags:

2 Comments

  • Fia Filur says:

    Jag var 15-16 när jag skrev mitt första “manus” eller vad man nu kan kalla det 🙂 Skrev för hand med bläckpenna i ett A4-block. Men jag kan typ inte läsa det för tycker det är så pinsamt 🙂 Sen dröjde det 10 år innan jag försökte mig på manus igen, vilket jag nu i efterhand kan tycka är lite synd. Tänk vad jag kunde ha fortsatt lära mig och utvecklats under de där icke-skrivande åren!

  • Carola says:

    Jag upplevde själv alldeles nyligen att det har kommit ut en bok som påminner endel om min. Många känslor han passera innan jag sansade mig och såg att min har andra trumfkort som gör att den skiljer sig trots allt från konkurentens. Det finns ett ordspråk som säger “Tänk ut en idé så finns den redan”. Helt och hållet stämmer det inte. Ingen kan skriva om exakt samma sak. Alla har sin alldeles egna unika berättelse även om den handlar om samma sak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.