3

Fruset blod

Posted by Bina on 2011-05-01 in Mead, Richelle |

Titel: Fruset blod (Frostbite)
Författare: Richelle Mead
Serie: Vampire Academy (2)
Betyg: 9 av 10

mead-richelle-fruset-blodEfter att ett par moroifamiljer hänsynslöst mördats av strigoi blir inte jullovet sig likt. Skolan ordnar så att alla elever – med familjer – kan vara tillsammans på en skidort. Tillsammans med alla beskyddare är de säkra. Eller?

För de som läst min recension av första boken har jag inte så mycket att tillägga. Trots att det inte är så mycket som händer, är det ändå mycket som försiggår. Båda böckerna har mest lagt fokus på personerna och deras utveckling. I Fruset blod utvecklas Rose till en mer sansad person. Hon är fortfarande uppkäftig och tänker mycket kaxigt, men hon har lärt sig att (till viss del) lägga band på sig. Genom hela boken får man följa henne med hennes “pojkproblem”. Ska hon försöka med Mason, han som hela tiden följer henne och avgudar henne, eller ska hon fortsätta sukta efter Dimitri, som hon ändå inte kan få?

Boken griper tag om mig på ett sätt jag knappt trodde var möjligt. Trots denna uttjatade labyrint av känslor och alla val Rose tvingas ta, är den underbart skriven. Det känns som om jag kommer Rose väldigt nära, nästan som om jag själv är henne. Jag känner det hon känner. I det sista kapitlen både log och grät jag. Sällan är det jag blir så tagen. Är fortfarande alldeles mållös. Slutet är så där bitter sweet som jag älskar, och jag kan knappt bärga mig förrän jag får dränka mig i nästa bok.

“Vart ska du?” frågade han.
“Gå och krossa ett hjärta”, svarade jag. 

Det enda jag direkt har att klaga på är den usla översättningen som egentligen inte har något med boken eller bokens handling att göra. Flera gånger var jag tvungen att tänka hur en mening skulle bli på engelska för att överhuvud taget förstå vad som menades. Upplevde även detta problem med den första boken. Så, om ni kan, läs böckerna på engelska för en ännu bättre läsupplevelse.

Anledningen till att det inte blev en 10a är för att historien fortfarande inte verkar ha något fokus. Strigoi attackerar. Sedan då? Det är inte så mycket djup i de händelser som faktiskt är viktiga för moroisamhället, men jag hoppas att det kommer vara det i följande böcker.

Böcker i serien:
1. Törst
2. Fruset blod
3. Skuggkysst
4. Löftet
5. Andens kraft
6. Yttersta offret

Tags: , ,

3 Comments

 • Fia Filur says:

  Åh, visst är den bra? 🙂 Du kanske förstår varför jag blev helt frälst i VA eftersom jag läste Fruset blod direkt efter Törst. Jag fick en dubbel dos! Håller med om att det egentligen inte händer så mycket eller handlar om något särskilt, men slutet är så starkt att det inte gör något. Den här boken är väl egentligen uppbyggnad inför tredje plus att en ny karaktär, Adrian, presenteras.

  • skrivprocess says:

   Direkt efter Fruset blod gick jag över till att läsa Skuggkysst, för jag måste ju få veta mer! Slukade den på bara ett par dagar och blev så ledsen av slutet (inte att boken var dålig, utan av att handlingen inte alls gick som jag tänkt mig). Nu måste jag dock ta det lite lugnt eftersom jag har en kurs som nyligen startat och en hel del kurslitteratur att läsa. Men jag ser fram emot att läsa 4an, har den hemma redan, så några kapitel om dagen lär ju bli lästa 🙂

 • Fia Filur says:

  Nej, jag vet, det är deppigt där i slutet! Men det blir bara bättre och bättre!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.