4

Att skriva med musik

Posted by Bina on 2012-05-01 in 2012 |

Har jag tidigare nämnt hur mycket jag älskar musik? Inte? Jag ÄLSKAR musik och har det igång ungefär tio timmar om dagen. Utan att överdriva. Säkert kanske någon tänker, men jag kan redovisa hur mina dagar ser ut.

När jag går upp (vanligtvis runt åtta när jag inte jobbar) sätter jag igång högtalarna innan jag checkar mail. Innan jag käkar frukost. Innan jag ens varit på toa. Sedan är musiken igång konstant tills jag lägger mig (vilket brukar vara runt tio-elva på kvällen). Enda gångerna då jag stänger av är om någon ringer mig (högtalarna är extremt känsliga för mobiltelefoner, annars hade jag bara sänkt ljudet), eller om det är någonting jag vill se på teve datorn. På jobbet har jag istället en iPod (som jag känner att jag behöver uppdatera den med ny musik nu).

Jag vill gärna inbilla mig att jag klarar av att ha ljud omkring mig när jag skriver. Att kombinera två av de bästa sakerna som finns är väl bara bra, eller? Nja, tyvärr inte. Det är som när man försöker sätta magneters pluspoler mot varandra. Opposites attract. Och det här här någonting jag nyligen kommit fram till.

När jag pluggade satte jag mig alltid på universitetsbibliotekets tysta avdelning, bara för att jag visste att det hade störst effekt när jag skrev mina uppsatser. Såhär i efterhand tycker jag att jag är lite dum som inte insett sambandet förrän nu. Att skriva är som att plugga. Det krävs mängder med disciplin för att man ska komma framåt. Finns det då ett störningsmoment (som i mitt fall är musik) är det svårt att hålla fokus på det man gör. Musiken får mig att hela tiden glida in i en värld av (delvis) rimmande texter som förstör min rytm. Mitt flow övergår till att lyssna på hur väl allt hänger ihop i de bästa låtarna och därmed ändras mitt fokus.

Så musik när jag skriver? Nej tack.

Det kommer bli ovanligt tyst i min lilla lägenhet från och med nu.

Tags:

4 Comments

  • Fia Filur says:

    Hur är det när du läser då? Jag har musik på när jag skriver, men helt tyst när jag läser, det bara blir så.

  • Nina says:

    Jag brukar inte kunna ha musik på när jag skriver. FÖRUTOM Mimikry. Jag vet inte varför, men det är något i hur den musiken är uppbyggd… Jag kan verkligen gå in i min egna bubbla, avskärma mig från omvärlden och skriva flödande. Ofta märker jag inte av musiken. Tror det är rätt typ av “bakgrundsbrus” för mig.

  • Problemet är väl även att musiken måste i sådana fall passa situationen/scenen man skriver på. Jag klarar att skriva med och utan musik. Men det beror på hur väl det passar det jag ska skriva om. Jag lyssnar inte på en gonattvisa när jag skriver en actionscen. 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.