0

Spendera tid

Posted by Bina on 2012-02-22 in 2012 |

Jag gissar att några språknissar satte eftermiddagskaffet i halsen nu. Det finns två läger gällande uttrycket i rubriken. Antingen kan man spendera tid (som man gör med annat), eller så kan man det inte (eftersom det bara är pengar som kan spenderas).

Anledningen till att jag skriver om detta är för att jag för en gångs skull reagerade när jag läste en bit ur mitt manus där jag skrivit just “spenderat tid”. Hade det inte varit för att jag är språkintresserad hade jag nog säkerligen aldrig lagt märke till det. Men nu finns det där, så vad ska jag göra?

Jag googlade. Klickade på några träffar. Hittade den här artikeln från DN. Enligt artikelförfattaren kan man tydligen spendera tid eftersom det är ett uttryck som funnits förr i det svenska språket. Alltså är det inte något vi lånar från engelskans spend time. Därför låter jag mitt “spenderat tid” stå kvar, men om en förläggare i framtiden absolut vill att jag ändrar det är det inga problem. Huvudsaken är väl att jag tycker att det låter och ser bra ut.

Det här påminner om en diskussion jag hade med en mailkompis för en tid sedan angående äldre än du och äldre än dig. Det gick så långt att hon skickade in frågan till Svenska Akademien. Svaret var att det numera är okej att skriva dig istället för du i detta sammanhang, men att i mer formella texter föredras du. Kanske ska man skicka in angående spendera tid också?

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.