1

Aoaoao

Posted by Bina on 2012-02-17 in 2012 |

Det som på riktigt suger med att vara tjej är att när man var sjätte till sjunde vecka får sådär mastodont-ont i magen att man blir nästintill sängliggande en hel dag. Värktabletter och vetekudde hjälper inte mycket. Det gör så ont att jag blir sjuk av det, får feber, mår illa, kan inte sluta skaka. Kallsvettas. Tänkte dela med mig av en händelse som inträffade när jag var 17.

Går på stan med en kompis, känner mig utpumpad efter en hel dag, tänker att jag kanske håller på att bli sjuk. Sätter mig på en bänk ute i solskenet (det var sommar) medan kompisen gör ett besök i ännu en butik.
“Men vad blek du ser ut”, säger hon när hon kommer ut igen. “Är det säkert att du mår bra?”
“Jadå”, svarar jag. “Jag börjar bara bli lite trött. Tror bara det är mensvärk på g.”
Vi bestämmer oss för att röra oss hemåt, men vi kommer bara ett par meter innan jag sätter mig ned på asfalten, klarar verkligen inte av att stå. Min kompis blir såklart jätteorolig och drar till sig uppmärksamhet från andra över mitt tillstånd. Minns att jag mumlar någonting om att det går över, att det bara är mensvärk.
En tant böjer sig ned över mig, och på något sätt har jag hamnat på rygg, ser människor stå i en ring runt mig.
“Ska jag ringa ambulans?”
Det är bara mensvärk.
“Jag vet inte.”
“Hur mår hon?”
“Vad har hänt?”
“Jag ringer ambulans!”
Det är bara mensvärk!
Ingen lyssnar på mig och på avstånd hör jag sirener från ett utryckningsfordon. Ambulanspersonal lyfter upp mig på en bår. Känns som om jag ska trilla av. Två minuter senare rullas jag in på akuten, får träffa läkare direkt som sätter en nål i armen på mig. Känner ingenting. Får fler frågor om vad som hänt, var jag har ont någonstans. Vet inte om det är för att jag inte kan prata ordentligt som de misstänker att jag tagit droger eller liknande, men de bestämmer sig för att övervaka mig de kommande timmarna eftersom de inte vet vad det är som är fel.
“Mensvärk?”
När en sjuksköterska till slut lyssnar på mig möts jag bara av skepsis, för hur kan lite mensvärk få en fullt frisk sjuttonåring att bara falla ihop? Efter fyra timmar har kramperna dock gått över och de kan inte hitta något fel på mig. Jag får åka hem med jobbiga blickar i ryggen, för ingen kan väl ha en sådan mensvärk? Johodå, jag är ett levande bevis på det.

Det jobbigaste är inte att ha värken, utan det är hur andra reagerar på det. Hur ska till exempel arbetsgivare tro mig när inte ens läkare på sjukhus gör det? Brukar då slänga iväg med att jag har feber och tyvärr inte kan jobba, för det är ju delvis sant. Ett av symptomen i alla fall. För inte kan man ha sådan mensvärk att man inte kan jobba?

Tags:

1 Comment

  • Myra Windahl says:

    Förstår precis vad du säger, även om jag aldrig hamnat på sjukhus. Men sängbunden, med betoning på bunden. Tack och lov blir det bättre med åren. Du behöver bara stå ut i cirka 10-15år så blir det gradvis bättre! Och föda barn? Enkelt, man har ju vanan inne, kramperna kommer bara lite tätare 😉

    Tyvärr har humöret blivit värre med åren, nu är jag riktigt sur och grinig dagarna innan, det var jag inte när jag var 17… Pest eller kolera?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.