0

Rätt eller inte?

Posted by Bina on 2012-02-13 in 2012 |

Angående en fråga som jag råkade se vill jag gärna ge ett lite längre svar. Trådskaparen frågar om det är grammatiskt rätt att använda ett ord två gånger efter varandra (ex. “Är det det som är livet?”). Att läsa meningen gör att jag hakar upp mig. Det flyter inte på som det ska. Jag har själv “tvingats” använda den här metoden och tyckt att det varit så himla drygt, för varje gång jag läser låter det så fel. Därför skulle jag säga att det är fel, trots att det kanske inte är det.

Men å andra sidan blir det helt annorlunda om någon säger det. Är det det som är livet? Betoningen på det andra det:et blir annorlunda och då verkar det inte vara något större fel. Eller, som jag skulle säga om jag drog på med min värsta dalmål; Ärä dee sommä livt?

Minns en text jag läste när jag var yngre:

På en skylt står det Fisk och Spik. Men det är en hel del mellanrum mellan Fisk och och och och och Spik.

Det var en himla massa “och” efter varandra och jag fattade ingenting förrän pappa kom och läste högt för mig (med stark betoning, måste tilläggas):

På en skylt står det Fisk och Spik. Men det är en hel del mellanrum mellan Fisk och OCH och OCH och Spik.

Någonting i hjärnan sade då klick och jag förstod det hela. Kanske är detta med samma ord efter varandra något som man bara borde använda i talspråk/repliker och inte i själva brödtexten?

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.