3

Det här med uppföljare

Posted by Bina on 2011-11-12 in 2011 |

Om man nu skriver en serie, hur viktigt är det med eventuella tillbakablickar i de efterkommande böckerna? Måste de finnas? Hur är det om ett förlag antar en hel serie och släpper alla böcker på samma gång? Jag kom att tänka på The Night Angel Trilogy av Brent Weeks… Han släppte alla böcker på samma gång (enligt de källor jag kollat upp) och vad jag märkte (eller inte märkte?) finns det inga tillbakablickar i de böckerna. Nästa bok fortsätter precis där den förra slutade, som om alla egentligen var en och samma bok.

Om det är någon som vet någonting om det här får han eller hon gärna berätta för det mig. Nyfiken ju.

Tags:

3 Comments

 • Fia Filur says:

  Jag vet ingenting, men jag tror att det är viktigt att lägga mycket krut på första manuset och få det tillräckligt bra. Om ett förlag finner det intressant kanske de vill se de andra manusen också. Men det är väl just första grejen som är det kluriga, att få manuset att sticka ut bland alla andra inskickade manus.

  Ang tillbakablickar är det väl lite olika i olika serier kanske, men i Twilight till exempel är det väl främst i uppföljarnas första kapitel som det sker en liten summering av föregående böcker.

 • Enligt min mening bör man undvika tillbakablickar så långt det bara går. För mig känns det bara som att “jaha, här har författaren lagt in en tillbakablick så att jag ska minnas just det där stycket från förra boken, strax kommer det någonting viktigt som bygger vidare på det stycket”. Med andra ord riskerar det att kännas ganska fånigt.
  Däremot förekommer ju resuméer, som man kan hoppa över om man inte behöver fräscha upp minnet. Det är en betydligt bättre idé.

  Jag tror att det är mycket ovanligt att en hel serie ges ut vid ett och samma tillfälle (om den ges ut för första gången). Förlagen tjänar mer på att sprida ut en serie över längre tid.

 • Bina says:

  Jag tycker att tillbakablickar till största delen är dryga, att man borde komma ihåg det som är väsentligt från föregående bok till nästa. Lite smådetaljer som bara nämns i förbifarten – okej – men att ägna ett helt kapitel åt en summering tycker inte jag är nödvändigt. Blir lite som att man bara upprepar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.