2

Hur mitt skrivarbete går till

Posted by Bina on 2011-12-14 in 2011 |

På flera ställen (bloggar, hemsidor m.m.) har jag sett hur några skriver ut hur deras skrivprocess ser ut från början till slut. Därför tänkte jag också beskriva hur det ser ut för mig. De processer jag sett hittills skiljer sig från varandra, alla har sin egen skrivstil och ordning på hur det går till. Här nedan har jag försökt radat upp hur mitt processarbete går till.

 1. Skapar karaktärer. Ofta får jag en eller ett par personer som “bara kommer” till mig, och då kan jag inte bara låta dem gå sin väg igen.
 2. Funderar ut en historia. Ibland byter denna plats med punkt 1. Eller så är de så hårt sammanflätande att jag inte kan säga vilken av dem som kom först. Lite som hönan eller ägget :P.
 3. Går tillbaka till karaktärerna och ändrar de så att de passar i historien.
 4. Skissar på en början. Testar om det fungerar bäst som första- eller tredjeperson.
 5. Gör research.
 6. Skissar på ett slut – bestämmer mig för om det ska vara öppet eller slutet.
 7. Mer research.
 8. Funderar över några nyckelscener och vilken ordning de kommer i.
 9. Skriver!
 10. Kommer ungefär halvvägs och läser igenom det jag har för att se om jag redan här borde ändra på något.
 11. Ändrar det som krävs – alltid är det någonting – skriver vidare
 12. Gör klart första utkastet, döper dokumentet till Arbetsnamn 1
 13. Låter det vila en stund. Kan ofta inte vänta så mycket längre än en vecka innan jag går igenom det igen. Efter den gången sparar jag dokumentet som en ny fil som Arbetsnamn 2.
 14. Låter det vila en längre stund – ungefär en månad. Under tiden arbetar jag med något annat manus (eller läser en massa böcker, beroende på om mitt skrivarmood är igång). Övriga idéer angående ändringar skriver jag ned i ett block som jag nästan alltid har i närheten. På det viset glömmer jag inte bort även de minsta grejer som måste ändras. Även när jag inte jobbar med något speciellt manus skriver jag upp allt jag kommer på för någon gång kommer jag säkert att ha användning för det. Bättre att skriva för mycket än för lite, eftersom det är lättare att skala bort text än att lägga till.
 15. Går igenom det en tredje gång, gör en till kopia (Arbetsnamn 3) där alla ändringar går in. Ungefär här brukar jag börja prata om manuset med andra, prövar mina idéer och ser vad eventuella läsare tycker, kanske t.o.m. låter någon läsa ett utdrag. Låter det vila lite mer.
 16. Arbetsnamn 4 på g. Efter den omgången skickar jag iväg det till ett par stycken testläsare. Sedan är det bara att vänta. Do-dom-do-dom-do-dom-do-dom
 17. Jag tar alltid till mig av all kritik jag får. Det är så värdefullt när personer tycker till om det jag har skrivit, både det positiva och det negativa. Mitt tips till andra: sug åt dig av allt du får tillbaka! Men du behöver inte följa allt vad dina läsare säger, det är fortfarande ditt manus. Lita på magkänslan och gör vad DU tycker är bäst.

Tags: , , , , , ,

2 Comments

 • Nina says:

  Shit va länge du väntar innan du låter någon annan läsa! Imponerad av det!

  När kommer titeln in i ditt arbete? Jag tycker ofta att det är lättare att fokusera skrivandet med en titel som är talande för manuset medan jag skriver (även om den sedan ändras när manuset är klart).

  • Bina says:

   Hm, bra fråga. Brukar ge dokumenten någon skräptitel först och med tiden brukar jag fatta tycke för det. Titeln “Det du inte visste” började som en sådan titel, och den hänger kvar än. Däremot har “Mannen i trädet” haft ett tiotal olika innan det sista fastnade. Det här med titel är något som kommer till mig lika plötsligt som karaktärer eller berättelser. För bara några veckor sedan var jag tvungen att kasta mig ur sängen och skriva upp några förslag till ett projekt jag jobbar på nu, och det här projektet ligger än så länge bara på planeringsstadiet (kring punkterna 4-8).

   Om en titel inte passar alls, utan bara finns där för att dokumentet måste heta någonting, har jag jättesvårt att skriva vidare. Det är viktigt för mig att jag arbetar på någonting som jag känner mig någorlunda nöjd med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.