2

Släkten är värst

Posted by Bina on 2011-10-02 in 2011 |

Något som just nu cirkulerar bland mina vänner på Facebook:

Psykologen: Kan du berätta varför du dricker så mycket.
Patienten: Jag ska förklara. Jag blev kär i en änka som hade en vuxen dotter. Jag gifte mej med änkan och stax efter gifte sej min far med styvdottern. Då blev jag och min fru svärföräldrar till min far. Efter en tid fick min styvmor, alltså min frus dotter, en son. Den pojken blev min bror men även son till min frus dotter och därmed är vi mormor och morfar till min bror. Så fick jag och min fru en son, som blir min fars svåger. Min sons storasyster är hans farmor eftersom min far är hans farfar. Jag är bror till min egen son. Min son är min farmors brorson och jag är farfar till mej själv. Jag är bror till min far och både son och far till honom. Min fru är min styvmor, mor, svägerska och styvdotter.
Psykologen: Tack, jag tycker du ska fortsätta dricka.

För några år sedan ringde en släktforskare till pappa. Han berättade att han var från Vasa och att han nu någorlunda hade kartlagt vår släkt (min farfars föräldrar var därifrån). Lite drygt 30 000 namn hade dykt upp och kan spåras bak till 1600-talet. Det är en del, men det hade inte varit jobbigt för den här stackars släktforskaren förrän han tog tag i min gren av trädet. Det var så illa att han svor. (Folk skaffar både nya partners och barn till höger och vänster fortare än vad jag hinner skriva ned dem.)

Jag förstår honom, men det är alltid lika kul att se hur det snurrar i huvudet på de som jag berättar för om mina närmaste släktingar. Min pappa har fyra barn med fyra olika kvinnor. Min mamma har två med lika många män. Jag har sex syskon (här brukar man fråga hur den ekvationen går ihop, men två av dem är “bonusbröder”, eller vad man nu vill kalla dem). Det finns tre farfäder i mitt liv (den biologiska, den jag växte upp med, samt den som farmor för nuvarande är gift med), likaså det finns tre mormödrar (den biologiska, den min morfar är med, samt “bonusmormor” på pappas sida). Två farmödrar och morfäder. Två mammor och två pappor. Ett par kusiner som inte är riktiga kusiner. Jag har tre mostrar trots att mamma bara har två systrar. Och som grädde på moset är min syster tillsammans med en kille som vi delar kusiner med, samt att han är kusin till min bror, men vi är inte släkt på något sätt.

Okej, det här är visserligen bara en bråkdel av hur min släkt ser ut, men jag vill inte förvirra någon ännu mer. Och ursäkta mig om jag inte hörde när du hostade kärnfamilj. Försöker du en gång till kommer jag tyvärr fortfarande inte att höra dig. Vad säger att en familj med mamma/pappa/barn är det ultimata? Mina föräldrar gick isär (de var aldrig gifta) när jag var tio månader, men jag är inte mer annorlunda än de vänner jag har vars föräldrar fortfarande är tillsammans …

… vilket får mig att tänka på en diskussion under en psykologilektion i gymnasiet. Läraren gav oss frågor att reflektera och debattera över. Vad är etik, moral, jämställdhet etc. En fråga som verkligen fastnade, en som vi inte kom vidare från, var om homosexuella ska få gifta sig. Det var en djupt troende tjej som satte sig på tvären. Och här måste jag poängtera att jag inte har någonting alls emot religiösa personer. Man får tro på vad man vill hur ofta man vill och ändra sig när man vill, men ärligt talat, när det enda argumentet mot homoäktenskap är att “Det står inte i Bibeln” får jag fan spunk.

Tags:

2 Comments

 • Fia Filur says:

  Vilken spännande familj du har!
  Alltså folk har ofta har väldigt bestämda åsikter om sådant de inte har en aning om. Jag blir väldigt ofta trött på folk som säger att man måste få jämna antal barn “för annars blir en utanför” eller att man absolut inte kan få ett barn och inte ge det barnet ett syskon “för annars blir det synd om barnet”. Jag begriper inte hur de vet detta, men om man har bestämt sig för att ett barn ska bli utanför eller att det är synd om endabarn så kanske det blir så också, bara för att man redan har bestämt sig för det. Kanske bättre att vara öppen för att det inte ska bli så.

  • Bina says:

   “Spännande” var ett nytt ord ^^. Annars brukar jag jämt få höra “Stopp! Nu räcker det, min hjärna klarar inte mer!”

   Jag brukar vara väldigt försiktig innan jag uttrycker mig inom områden där jag inte känner mig hemma. Man måste vara försiktig med sina fördomar, för de kan såra rejält. För inte så länge sedan hamnade jag i en diskussion om kommunala skolor vs friskolor. Den andra personen kunde verkligen inte se nyttan i den senare, eftersom den bara är till för “eliten” och “de med pengar”. Skitsnack. Under mina två sista år i gymnasiet gick jag i en friskola och den skilde sig inte mer från någon annan skola än att det var fler lärare per elev. Jag hade inte de bästa betygen att söka in med och jag tog studenten efter två jobbiga år där jag kämpade mot skoltrötthet. Visst fanns det några få som stack ut och var både rika och “elit”, men i vilken annan skola gör det inte det?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2020 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.