1

Dialoger

Posted by Bina on 2011-09-15 in 2011 |

Har på senare tid fått flera kommentarer om att mina dialoger känns så naturliga, att de flyter på utan att man stakar sig. Min hemlighet? Jag tänker inte när jag skriver. Jag ser och känner. Så är det med det mesta jag skriver. Kanske är det därför som jag vissa dagar kan skriva så otroligt mycket. Nuförtiden behöver jag inte ändra speciellt mycket i redigeringen för jag tänker (hm, hur var det nu med tänkandet?) inte på samma sätt som jag gjorde för ungefär ett år sedan.

Istället för att ödsla en massa tid på att fundera hur karaktärerna ska svara varandra skriver jag bara. Det är oftast i den här delen av processen där de flesta vändningar kommer. Ibland är jag helt oförberedd på var karaktärerna kan vräka ur sig, trots att jag känner dem. Jag tänker på dem som bra vänner, och vem har inte blivit överraskad av vad en vän kan göra? Trots att jag ändå har en aning om hur de kan reagera vet jag ändå inte helt säkert. Allt beror på miljön, vad de nyss har råkat ut för, vilket humör de är på, and so on, precis som med vilken kompis som helst.

Mina tips till andra som kämpar med dialoger:

  • Lär känna dina karaktärer! Om du inte känner dem, hur tror du då att du då att du ska kunna låta de föra ett samtal?
  • Tänk inte efter så jävla mycket. Det går att ändra på i efterhand. Det är bättre att du skriver medan du har ångan uppe, även om det känns värdelöst. Något går säkert att använda. Kanske behöver du bara byta plats på några rader/stycken?
  • Sätt dialogen i verkliga livet. Föreställ dig två personer framför dig som du tjuvlyssnar på. Pratar människor sådär? Är det begripligt? Vilken ålder skulle du gissa att de är och till vilken målgrupp riktar sig samtalet? Även om samtalet utspelar sig i en fantasivärld måste det låta trovärdigt, så våga inte komma med en lam förklaring om att “alla” pratar på samma sätt i din värld.

Tags:

1 Comment

  • Det viktiga är att man inte siktar på att det ska vara _för_ naturligt, för det blir inte alltid så kul att läsa då. Hur ofta ser man exempelvis “Va sa du?” i en bok, pga att en karaktär inte hörde vad den andra sa? Texten blir jobbig att läsa då. Själv tycker jag nog att läsupplevelsen är viktigast.

    Och självklart pratar inte alla på samma sätt ens i en fantasyvärld! Jag brukar tänka att läsaren ska förstå vem som talar även om det inte står. Om man ändå kan lista ut vem som talar, då har man lyckats!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.