0

The Fire Thief

Posted by Bina on 2011-09-16 in Deary, Terry |

Titel: The Fire Thief
Författare: Terry Deary
Serie: The Fire Thief Trilogy (1)
Betyg: 6 av 10

fire thiefEfter att ha stulit elden och gett den till människorna kedjades Prometheus (Theus) fast vid en sten. Efter att ha brutit nacken av Fury lyckas han fly, men han kommer inte långt förrän självaste Zeus hinner ikapp. Fast den störste guden av dem alla ger Theus en andra chans; om han kan finna en mänsklig hjälte kommer gudarna förlåta honom för det grova brottet.

Det boken kretsar kring är runt Theus och hans uppdrag. Ändå är det inte han som är berättaren. Det överlåts istället till Jim, en föräldralös pojke som tjänat sitt levebröd genom att ljuga och stjäla. And here’s the tricky part. Det är skrivet i förstaperson, från Jims PoV, men ungefär vartannat kapitel berättas i tredjeperson om det som händer i en annan tid. En annan tid där Jim inte är närvarande, utan har fått det förklarat för sig. Jim talar även direkt till läsaren genom fotnoter. Där ger han ibland förklaringar till saker som kan kännas lite konstigt, men oftast kommenterar han bara det som händer. Det är mer som om han sitter bredvid mig och berättar istället för att jag läser en bok. Även varje kapitel börjar med ett stycke i snedstil där han pratar direkt till mig:

Början av kapitel 1: This is where my story starts. I wasn’t there myself in Ancient Greece, but one of the actors in this terrible tale told me the story and I believed him. Let me tell you his story as if I were a writer – I’ve always wanted to be a writer. Who am I? Wait and see. Let’s start at the dawn of time…

… som direkt följs av en fotnot: Yes, all right, maybe not the very dawn. Not the first hour of the first day. But one million years ago when humans were little more than very clever apes. Some of them still are. But now we call them police officers. Heh! Heh!

Den är väldigt lättläst (jag läste ut den på en dag) och man hade lugnt kunnat sålla bort lite mer av alla utropstecken som dyker upp i var och varannan mening. Jag upplevde till en början att fotnoterna störde läsrytmen, men ju mer jag kom in i boken desto mer naturligt kändes det att avbryta mig själv för att läsa vad det är Jim ville ha sagt just där. Karaktärerna känns till viss del väldigt korkade. De är godtrogna och lättlurade, men tillsammans med humorn som genomsyrar texten passar det ändå in. Korta kapitel gör det inte svårt att läsa vidare. Det jag störde mig mest på var att Jim hela tiden tjatar om att han vill bli en writer och att det är därför som han berättar den här historien, men samtidigt känner jag igen mig i processtänket.

“I want Zeus”, the big bird said.
“He wants Zeus!” The snake said to the goat.
“He wants some soup?” the goat bleated.
“Zeus!” the snake-head hissed.
“Bless you,” the goat said.

Det är ett av de mest konstigaste uppläggen av en skönlitterär bok jag någonsin har läst, men det är ändå inte rörigt. Jag hänger i alla fall med väldigt bra och kan inte låta bli att skratta på var och varannan sida åt alla ordvitsar.

Böcker i serien:
1. The Fire Thief
2. Flight of the Fire Thief
3. The Fire Thief Figths Back

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2020 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.