0

Bridge to Terabithia

Posted by Bina on 2011-09-09 in Paterson, Katherine |

Titel: Bridge to Terabithia
Författare: Katherine Paterson
Betyg: 8,5 av 10

bridgeJess drömmer om att bli den snabbaste pojken på skolans raster. Han har tränat hela sommaren för att kunna slå de äldre och stöddigare eleverna, men det går inte som han tänkt sig när den nyinflyttade grannflickan Leslie visar sig springa fortare än Jess. Till en början avskyr han henne, men när han inser att han är den enda som hon kallar för vän ändrar han sin inställning. En stark vänskap växer fram och Leslie visar Terabithia för Jess.

Jag gillade den här boken mycket för karaktärerna. De känns trovärdiga och författaren speglar livet som det är när man är i mellanstadieåldern. Jess är den jag speciellt fastnar för. Han är varken snäll eller elak, gör lite grann som han själv tycker är rätt, som att hämnas rejält när lillasystern råkar illa ut. Men det bästa av allt är att han får skuldkänslor, och speciellt i slutet trots att det inte var hans fel.

Alla bråk som vuxna ser som bagateller är i själva verket hela världen för barn, och Paterson får mig att känna mig som ett barn igen. Bara det att få följa hur det går till när Jess och Leslie svingar sig in i Terabithia och glömmer den riktiga världen för några timmar ger mig underbara rysningar. Många gånger kom jag på mig själv med att fundera över hur det skulle sluta. Det fanns en del självklarheter och att det gick som det gick gjorde mig tyvärr inte överraskad. Dock var det ett väldigt fint slut.

She was going on seven, and she worshipped him, which was OK sometimes. When you were the only boy smashed between four sisters, and the older two had despised you ever since you stopped letting them dress you up and wheel around in their rusty old doll carriage, and the littlest one cried if you looked at her cross-eyed, it was nice to have somebody who worshipped you. Even if it got unhanded sometimes.

He shuddered. He may not have been born with guts, but he didn’t have to die without them. Hey, maybe you could go down to the Medical College and get a gut transplant. No, Doc, I got me a perfectly good heart. What I need is a gut transplant. How ’bout it?

You know something weird?
What? Leslie said.
I was scared to come to Terabithia this morning.

Det fanns mycket tänkbart att fundera över och jag önskar att den hade varit längre än 140 sidor. Trots att det är en barnbok kan jag lugnt rekommendera den till alla vuxna därute. Läs den för era barn.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2020 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.