0

Udda verklighet

Posted by Bina on 2011-04-06 in Ormes, Nene |

Titel: Udda verklighet
Författare: Nene Ormes
Serie: De sära (1)
Betyg: 8 av 10

udda(Första intrycket när jag tog boken ur bokhyllan på biblioteket var ett “Wow!”. Det har ingenting med bokomslag eller typsnitt att göra. Sidornas kanter är svarta, vilket för mig räckte till att öppna boken direkt när jag kom hem.)

Udda är udda. Hon vaknar av mardrömmar var och varannan natt, lider av sömnbrist och ett tråkigt jobb, men ändå kämpar hon vidare. Hon tror att hon håller på att bli knäpp på riktigt när hennes vän Daniel en dag föreslår att att de ska följa upp en av hennes drömmar. Det visar sig att Udda drömmer sanndrömmar, och efter det börjar händelserna ta fart. Daniel försvinner spårlöst och hon drömmer om Hemming, en man som säger till henne att hon är sär. Fast att vara sär är egentligen inget dåligt. Bara udda.

Det börjar bra. Jag kastas direkt in i en händelse och känner mig jagad, men jag blir ändå inte skrämd. Faktiskt dröjer det så långt som ungefär en tredjedel in i bokens 254 sidor innan jag börjar känna hur obehagligt det är. Efter det släpps allt lös. Det var svårt att lägga undan boken för allting kändes på något sätt verkligt och jag ville, som Udda, veta mer.

När de färdas med Imona känner jag mig minst lika förvirrad som Udda gör över de korta förklaringar som ges, men jag vet också att detta är meningen. Det var bra att Udda själv sade ifrån för jag hade inte pallat mer (min hjärna snurrar fortfarande när jag försöker hitta ledtrådar eller någonting logiskt som förklarar när de “reste genom tider”).

Språket är vardagligt och dystert formulerat. Stämningen jag som läsare fick stämmer bra överens med vad som händer. Jag-form byts till 3e person i Uddas drömmar. Drömmarna ändrar även tempus, vilket gör att det aldrig blir något problem att skilja Uddas verklighet från hennes drömmar. Ibland kändes det segt att ta sig igenom drömmarna. Jag skulle uppskatta boken mer om drömmarna hade varit kortare snuttar som Udda tänker på när hon vaknar av dem.

Summan av kardemumman: En helt klart läsvärd bok! Författaren har även en blogg där hon bl.a skriver om hur det går med nästa bok (som jag hoppas är uppföljaren till denna!).

Böcker i serien:
1. Udda verklighet
2. Särskild

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.