3

Lägesrapport

Posted by Bina on 2011-08-31 in 2011 |

Jag blir lite galen. Det manus jag håller på att redigera nu är 50 kapitel långt, men varje kapitel ligger i genomsnitt på bara runt 1000 ord. De är alltså inte så långa.

Men.

Varje kapitel ska ha ett syfte, om inte för handlingens skull för karaktärsutvecklingens – helst båda samtidigt. Jag är alltså nere på detaljnivå nu och vrider och vänder på varenda mening. Behövs den här för historien? Fattar man varför karaktären beter sig så utan det där stycket? Vilken skillnad gör det om jag sätter ett synonymt ord istället för det som är där nu?

Jag som trodde att det svåra var att hålla ihop alla trådar… Vilken nitlott jag drog.

Tags:

3 Comments

 • Tess says:

  Korta kapitel is da shit. Det blir (oftast) ett riktigt bra flyt med korta kapitel. Personlig åsikt =)

  • Bina says:

   Det här projektet krävde korta kapitel för att bli bra, hade inte alls varit samma sak om jag istället malt på och haft 10-15 sidor. Nu är de allra längsta bara runt 5. Takten skulle helt förstöras annars.

 • Håller med om att korta kapitel är underskattat. Men viktigast av allt är att kapitlen är olika långa! (Kanske inte så viktigt om de är korta, men om man har ganska långa kapitel är det viktigare.) Annars upptäcker läsaren ganska snabbt om det finns någon form av systematik i det, och det blir lite störande.

  Att byta ut synonymer gör inte så stor skillnad, det är ju sällan man reagerar över enstaka ordval när man läser någons text, men däremot kan en enskild mening påverka hur man uppfattar en person, så det kan vara viktigt att vara noggrann med.

  Och jo, redigeringen är mycket svårare än att hålla ihop alla trådar, sorgligt men sant… 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.